Om Rottweileren

Rottweilerens Historie

“Rottweileren hører til blandt de ældste hunderacer. Dens oprindelse går tilbage til Romertiden, da den blev brugt som vogter- og drivhund. Hundene fulgte de romerske legioner over Alperne, beskyttede menneskene og drev kvæget. I området omkring byen Rottweil mødtes de med de lokale hunde, og der opstod blandinger. Rottweilerens hovedopgave blev nu at drive og bevogte kvæghjordene og at forsvare sin herre og hans ejendom. Efter den gamle tyske købstad Rottweil fik racen sit navn: Rosttweiler-slagterhunden. Slagterne opdrættede denne hundetype udelukkende til arbejde og brugsformål, og således opstod i tidens løb en fremragende vogter- og drivhund, som også fandt anvendelse som trækhund. Da man ved begyndelsen af det 20. århundrede søgte hunderacer til polititjeneste, blev også Rottweileren afprøvet. Det viste sig hurtigt, at racen var fremragende egnet til oopgaver i politiets tjeneste, og i 1910 blev den således officielt anerkendt som politihund. Rottweileravlen tilstræber en hund, der svulmer af kraft, sort med rødbrune, klart afgrænsede aftegninger – en hund, der trods sin kraftfulde fremtoning ikke savner ædelhed, og i særlig grad er egnet som ledsagehund, tjenestehund, redningshund og brugshund” (FCI Standard 24.07.2018 (EN), Historie, side 1).

“Rottweileren er en middelstor til stor, kraftigt bygget hund, hverken plump eller let, ikke opløben eller luftigt bygget. Dens rigtigt proportionerede, kompakte og kraftige skikkelse tyder på stor kraft, smidighed og udholdenhed” (FCI Standard 24.07.2018 (EN), Helhedsindtryk, side 1).

 

Illustration af Rottweileren fra FCI Standard 24.07.2018, Helhedsindtryk, Side 1.

Du kan læse den fulde racebeskrivelse i FCI Standarden her Rottweiler racestandard

Sundhed hos Rottweileren

Rottweileren er overordnet set en sund hund, både fysisk og mentalt. Dog har alle hunderacer sygdomme, som netop den enkelte race kan være mere udsat for end andre racer.

Typiske sygdomme som Rottweileren er udsat for er bl.a. hofteledsdysplasi (HD), albuedysplasi (AD), hjertelidelser, Juvenile Laryngeal Paralysis & Polyneuropathy (JLPP) samt ektropion som er en udadkrængning af øjelågene. På Rottweiler Klubben Danmarks hjemmeside kan du finde beskrivelser af sygdommene samt generel information om sundhed http://www.rottweiler.dk/index.php/da/rottweiler-racen/sundhed

I avlsarbejdet er det vigtigt at tage højde for arvelige lidelser. Og her tæller både fysiske sygdomme samt mentalitet, da begge nedarves. Arvbarhed og eksempler for dette er beskrævet i DKKs opdrætteruddannelse (2019), Genetik. Her fremgår det at arvbarhed kan inddeles i 3 størrelser, som fortæller om, hvor stærkt noget nedarves, altså genernes betydning for en bestemt egenskab hos hunden. Jo større arvbarhed, jo større betydning har genetikken for egenskaben. De 3 størrelser for arvbarhed inddeles i lav <0,20, middelhøj 0,20 – 0,50 og høj >0,50. Egenskaber med høj arvbarhed vil især kunne tilskrives gener og kan derfor også i høj grad påvirkes gennem avl. 

 

Eksempler på fysisk arvbarhed er:
HD ~ 0,25
AD ~ 0,30 – 0,40
Diskusprolaps ~ 0,60 – 0,80

Eksempler på mental arvbarhed er:
Samarbejdsvilje ~ 0,20
Jagtdrift ~ 0,43
Skræk/frygt ~ 0,52
Nysgerrighed ~ 0,40
Afreaktion ~ 0,43

 

Mentalbeskrivelse

Mentalbeskrivelsen er en beskrivelse af hundens reaktioner på en række forskellige oplevelser, som det fremgår af pjecen DKKs Mentalbeskrivelse. I pjecen forklares det hvordan mentalbeskrivelsen foregår, og hvad formålet er. Mentalbeskrivelsen foregår ved at hunden tages igennem en testbane, hvor den udsættes for forskellige oplevelser, som hunden ikke kender på forhånd, ikke er trænet i og ikke forventer at opleve. Den adfærd som hunden spontant reagerer med vil derfor i overvejende grad være betinget af medfødte anlæg og kun i mindre grad af tillærte erfaringer. Den adfærd som beskrives er:

 

1/ Kontakt, er hunden villig eller afvisende ift. at tage kontakt til en fremmed, venlig person og vil den lade sig håndtere af personen.

2/ Leg, hvad er hundens evne til at engagere sig i leg og hvordan er dens evne til at samarbejde.

3/ Jagt, hvordan er hundens evne til at forfølge og evt. fange et bytte.

4/ Aktivitetsniveau, hvordan fungerer hunden under passivitet når en forventet oplevelse udebliver.

5/ Overraskelse – bevægelse, hvad er hundens spontane reaktion på en visuel overraskelse.  

6/ Overraskelse – lyd, hvad er hundens spontane reaktion på en kraftig, langstrakt lyd.

7/ Revir, hvordan reagerer hunden på ukendtes indtrængen på dens revir.

8/Skarp lyd, hvad er hundens reaktion på en høj, skarp lyd. 

   

Mentalbeskrivelsen er et vigtigt værktøj som en del af avlsarbejdet, eftersom mentalitet som nævnt ovenfor er arvbar, men mentalbeskrivelsen er i høj grad nyttig for alle som ønsker kendskab til deres egen hunds mentale egenskaber. For flere af hunderacerne, herunder Rottweileren, er der af specialklubberne udarbejdet en ønskeprofil for racen. Ønskeprofilen viser hvilken adfærd/mentalitet/spontan reaktion der ønskes hos en Rottweiler. For Rottweileren er det desuden en forudsætning at hunden er mentalbeskrevet, for at hunden kan godkendes til avl. Du kan læse mere om mentalbeskrivelse i DKKs Mentalbeskrivelse pjece Sådan foregår en mentalbeskrivelse

 

Nedenfor kan du se videoklip fra momenterne 5/ overraskelse-bevægelse, 3/ jagt og 6/ overraskelse – lyd, ved Sumajas mentalbeskrivelse